Over de Gezondheidsrace

Doel van de Gezondheidsrace is om inwoners van Laarbeek bewust te maken van - en te stimuleren tot - een gezonde leefstijl. In de Gezondheidsrace strijden vier teams van burgers uit de kernen van Laarbeek om de titel ‘fitste kern’. In 2010 is de Gezondheidsrace een groot succes gebleken en ging Mariahout uiteindelijk met deze titel aan de haal.

Editie 2011-2012
Inmiddels zijn weer 4 nieuwe teams gevormd en is op 1 oktober 2011 een tweede Gezondheidsrace Laarbeek gestart. Tijdens de Gezondheidsrace worden de deelnemers individueel begeleid om aan hun fitheid te werken. Vooraf is ieders fitheid gemeten en is er een streefplan opgesteld. Per kern ondersteunt een poule van deskundigen de deelnemers om dit streefdoel te bereiken. Ook kunnen de deelnemers aan activiteiten deelnemen, die een bijdrage leveren aan hun eigen gezondheid.
Daarnaast zullen de teams, onder leiding van een captain, inwoners uit hun eigen kern via allerlei activiteiten stimuleren om hun gezondheid te verbeteren. Omdat gezondheid voor iedereen wat anders betekent, is er binnen de Gezondheidsrace Laarbeek van alles mogelijk!

Centrale thema
Het centrale thema is net als vorig jaar ‘Fitheid’. De looptijd van de Gezondheidsrace Laarbeek is in drie tijdsblokken verdeeld. Ieder tijdsblok staat in het teken van een subthema, dat elk op een eigen manier met gezondheid te maken heeft. Aan de deelnemers de opdracht hier invulling aan te geven!
  • Van oktober tot en met december 2011: Gezond en gezellig. Dit blok wordt afgesloten op vrijdag 23 december 2011* in Aarle-Rixtel.
  • Van januari tot en met maart 2012: Eten en drinken. Dit blok wordt afgesloten op vrijdag 30 maart 2012* in Lieshout.
  • Van april tot en met juni 2012: Sport en beweging. Dit blok wordt afgesloten op zaterdag 30 juni 2012* in Beek en Donk.
* data en plaats onder voorbehoud.

Bijzonder project
De Gezondheidsrace is om meerdere redenen een bijzonder project. Het is een project vóór en dóór burgers. Een organisatie onder leiding van de gemeente houdt zich op de achtergrond bezig met de randvoorwaarden van het project. Het zijn de burgers die bepalen en invullen geven aan het begrip ‘gezondheid’. Ook de twee initiatiefnemende burgers, de heren Jan Dekkers en Henrie Bouwmans zijn nog steeds intensief betrokken bij het project. Een dergelijke constructie is op het terrein van de gezondheidsbevordering redelijk uniek. De Gezondheidsrace wordt door diverse andere gemeenten in het land gebruikt als voorbeeldproject en ook grote organisaties die zich bezighouden met gezondheidsbevordering volgend het project nauwgezet. Een subsidie van de gemeente Laarbeek en ZonMw maken de Gezondheidsrace mogelijk. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis – om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren.

Bekijk ook het fimpje over de Gezondheidsrace!